TakuuSähkön tarina

Tommi Valtonen ja Hannu Lokka tapasivat toisensa vuonna 1990: molemmat työskentelivät tuolloin suunnittelutoimisto Nissinen Oy:ssä.
Tommi Valtonen ja Hannu Lokka tapasivat toisensa vuonna 1990: molemmat työskentelivät tuolloin suunnittelutoimisto Nissinen Oy:ssä. Elettiin lama-ajan alkua, ihmisiä irtisanottiin, ja tunnelma oli vaisunlainen. Kerran saunan lauteilla kaverukset alkoivat lämmitellä ajatusta omasta firmasta. Tomppa totesi, että yksityiset ihmiset kyselevät koko ajan sähkötöitä, johon Hannu, että hänellä on sähkötöiden johtajan pätevyys. Pojat siis perustivat yrityksen – ihan vain pöytälaatikkoon, pahan päivän varalle.Paha päivä tuli kuitenkin odotettua nopeammin. Oman firman rekisteröiminen ei ollut jäänyt työnantajalta huomaamatta, mikä johti koko lailla pikaisiin potkuihin.Moni yritys on aloittanut autotallista, Takuusähkö vielä astetta vaatimattomammin Tompan omakotitalon ullakkohuoneesta. Pikkuruisessa, viistokattoisessa ullakkohuoneessa ei voinut nousta seisomaan kovin huolettomasti lyömättä päätään kattoon. Eikä siellä, ymmärrettävistä syistä, järjestetty neljän vuoden aikana yhtäkään asiakaspalaveria.

"TakuuSähkön tarinan voi katsoa alkaneeksi päivästä, jona Tommi Valtoselle ja Hannu Lokalle näytettiin ovea."

Katso video

Lamasta selvittiin silkalla sisulla

Laman runtelemassa Suomessa työt olivat kiven alla, joten Tomppa ja Hannu tarttuivat kaikkiin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin. Monenkirjavat toimeksiannot vaihtelivat museoikäisten huviloiden sähköistyksistä uudisasuntotuotantoon ja pistorasiakeikoista paperitehtaan siltanostureiden sähköistyksiin.

”Me ollaan niin hyviä, että kun meidät keksitään, meillä on aina töitä”, hokivat pojat itselleen ja toisilleen aina, kun usko oli vähällä loppua. Niin kävikin: ensimmäinen suurempi työ 1993–1994 vaihteessa alkoi poikia yhä uusia ja haastavampia toimeksiantoja.

Laman taipuessa työt lisääntyivät. Huimimmillaan kahden miehen yrityksellä oli tekeillä samanaikaisesti 90 kerrostalohuoneistoa ja joukko muita projekteja. Töitä tehtiin hullun lailla, jos ei muuten niin Buranan voimin. Lojaalius ja luottamus oli sataprosenttista: kaveria ei jätetty.

Sama periaate pätee edelleen. Yhtiökumppanit pysyvät tilanteessa kuin tilanteessa toistensa ja työntekijöidensä rinnalla. Tarvittaessa vedetään haalarit niskaan ja lähdetään työmaalle asennushommiin. Toisen ihmisen kunnioitus ja hyvä yhteishenki näkyy henkilökunnan alhaisena vaihtuvuutena: valtaosa Takuusähköön palkatuista asentajista on asettunut taloon pysyvästi.

Hyvä ihminen palkataan aina

Ensimmäiset Takuusähkön ulkopuoliset työntekijät palkattiin vuonna 1996 – tämän mahdollisti muutto isompiin tiloihin Korson keskustaan, vanhaan postihoitajan toimistoon. Samalla yhtiömuoto vaihtui avoimesta yhtiöstä osakeyhtiöksi. Alkoi maltillisen kasvun ja ehkä hieman poikkeuksellisen kasvustrategian aika: hyvä ihminen palkattiin aina, vaikka vähemmilläkin töillä, ja uusia projekteja haettiin vain, kun niille löytyi varmasti ammattitaitoiset tekijät.

Strategia on osoittautunut toimivaksi. Asiakaskunta on vakiintunut ja vakituisen henkilökunnan määrä noussut keskimäärin viiteentoista. Myös toimitilat ovat kasvaneet ja komistuneet: Takuusähkö muutti vuonna 2006 uusiin 400 neliön toimitiloihin Korson Mikkolaan.

Suuri osa yrityksen työntekijöistä on tullut Tikkurilan ja Myyrmäen ammattioppilaitoksista, joiden opiskelupaikat ovat tiukasti kilpailtuja. Tomppa ja Hannu tekevät oppilaitosten kanssa yhteistyötä tarjoamalla opiskelijoille harjoittelupaikkoja – ja jos harjoitteluaika sujuu hyvin, myös vakituisia töitä valmistumisen jälkeen. Huomattava osa Takuusähkön työntekijöistä onkin kasvatettu itse koulun penkiltä lähtien.

Yrittäjät ovat henkilökuntaansa erittäin tyytyväisiä. ”He ovat nuoria, lahjakkaita, terveitä ihmisiä, joilla on elämänhallinta hyvällä mallilla. Pojat urheilevat, soittavat bändeissä, kiipeilevät vuorilla ja sukeltavat. Pelaajien kesken on hyvät välit ja yhteinen tahtotila, kaveria ei jätetä työaikana, ja vapaa-aikanakin tehdään asioita yhdessä”, Tomppa ja Hannu kiittävät.

20 vuotta eikä suotta

Vuosi 2012 oli Tompalle ja Hannulle erityisen merkityksellinen: Takuusähkön perustamisesta tuli silloin kuluneeksi tasan 20 vuotta. Merkkipäivää juhlittiin aurinkoisissa tunnelmissa ystävien, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa – ilmestyipä paikalle Tompan ja Hannun yllätykseksi koko kansan valvova rakennusmestari Timo Harjakainenkin. Mieluisa ja sydäntä lämmittävä yllätys oli myös Suomen Yrittäjien kultainen yrittäjäristi, joka luovutettiin yrittäjäkaksikolle asianmukaisesti kunniakirjan ja rintamerkkien kera.