Sähkömies on rakennuksien kingi!

Tuo kärkevä otsikko oli aikoinaan rakennustyömailla ihan totista totta ja kaikkien hyväksymä tosiasia.

Tuo kärkevä otsikko oli aikoinaan rakennustyömailla ihan totista totta ja kaikkien hyväksymä tosiasia. Olen joskus muistellut ammattikoulun jälkeistä ensimmäistä ”oppi-isääni” ja hänen kertomustaan menneiltä ajoilta; silloin kun maaseutua sähköistettiin talo talolta. Sähkömiestä odoteltiin saapuvaksi kuin kuninkaallista vierasta, ja parasta laitettiin pöytään. Sähkömiehelle tarjottiin heti ruokaa ja juomaa – vähintään työt aloitettiin kahvihetkellä, jonka aikana käytiin läpi sähköistyksen tarpeet ja eteneminen. Eräällä suurella sähkömiespersoonalla oli tapana kysyä isännältä: ”No mihinkäs niitä sähköjä laitetaan?” ”En minä tiedä, sinähän se mestari olet”, isäntä vastasi. ”Niin ja muistakin vastaisuudessa se!”, oli sähkömies sanonut ja kuitannut sillä kaikki puuttumiset sähköistyksen etenemiseen. Nykyään tuollainen ei tietenkään olisi soveliasta.

Mutta mitä alan kunnioitukselle – ei niinkään henkilöpalvonnalle – on vuosien ja vuosikymmenten vieriessä tapahtunut? Hyvä kysymys. Jotenkin olemme ajautuneet tilanteeseen, joka voi näyttäytyä pahimmillaan esimerkiksi näin: Yksityinen kotitalon rakentaja ostaa kalliin keittiön, mitä hienoimmat kodinkoneet ja muut sähköllä toimivat laitteistot. Silti hän tuskailee sähköistyksen asennusten hintaa ja usein jopa unohtaa budjetoida tämän kotinsa, anteeksi vaan, tärkeimmän talotekniikan osuuden. Sähkö saa kodin ja laitteet elämään ja toimimaan! Jokainen meistä on ollut kotonaan sähkökatkon aikana, ja jokainen meistä tietää, että mitä pidempi katko on, sitä mahdottomammaksi nykykodissa asuminen ja eläminen etenkin talvipakkasilla muuttuu. Esimerkiksi valaistukseen on aikojen saatossa käytetty puuta (päre), öljyä, kaasua jne., kunnes sähkölamppu keksittiin! Jos tiedätte jonkin energiamuodon olevan parempi lämmittämään, ohjaamaan muita lämmityslaitteita, käyttämään kaikkia toimilaitteita, kodinkoneita, viestintälaitteita, valaisemaan, valvomaan, hälyttämään ja huolehtimaan ”älykkäästi” apuna käyttäjälleen lähes kaikista talotekniikan toiminnoista. Kertokaa, niin vaihdan alaa!

Jostakin syystä sähköstä ja sen käyttämisestä esimerkiksi pientalon lämmittämisessä on tehty yleisessä keskusteluissa tuomittavaa. Voi pyhä jysäys ja keisarin uudet vaatteet! Pitääkö ottaa askelia taaksepäin kehityksessä? Onko siistimpää edullisempaa, säädettävämpää ja saasteettomampaa lämmitystapaa pientaloille kuin sähkölämmitys? Nyt olisi syytä ottaa lusikka käteen, herätä nykypäivään ja unohtaa tulella lämmittäminen – brikettien, kaasujen, mökäöljyjen, ja mitä niitä onkaan, polttaminen – se on kiviaikaa! Minkä lisäksi ne vaativat monimutkaisten polttolaitteistojen, putkistojen, säiliöiden ja huoltoa kaipaavien järjestelmien rakentamista. Eivätkä ne yksinään toimi; sähköä ja liittymä valtakunnan sähköverkkoon tarvitaan joka tapauksessa. Se miten sähkö tuotetaan edullisimmin ja saasteettomimmin on järkeenkäyvä keskustelun aihe, ei sähkön käytön kategorinen tuomitseminen.

Osallistuin tänä keväänä ”Vauhdilla kohti visiota” -seminaariin tiedekeskus Heurekassa. Seminaari oli osa energiatehokkuusseminaarisarjaa ja puhujina elinkeinoelämän kokeneita asiantuntijoita. Seminaarin teemat olivat aivan linjassa nykypäivän energiankäyttöön liittyvien korkeiden ekologisten tavoitteiden kanssa: ”Jokainen on tietoinen energian kulutuksestaan ja vaikuttaa siihen”, ”Rakennukset ovat energiatehokkaita ja tuottavat itse käyttämänsä energian”, ”Sähköverkoissa on älyä”, ”Sähköä käytetään laajasti liikenteen energiana” ja ” Eläminen on entistä turvallisempaa ja mukavampaa”. Noiden teemojen olennainen ja keskeinen aihe on sähkö ja sen käyttömahdollisuuksien kehittäminen nykypäivänä ja varsinkin tulevaisuudessa.

Lopuksi lainaan vielä erään Heurekan seminaarin puhujan sanomaa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja, valtiotieteiden maisteri Jyri Häkämies nimittäin totesi sähköalalla työskenteleville kuulijoilleen: ”Olette oikealla alalla!”

Tämä ”plugi” on vain yksisuuntainen yhden henkilön viestifoorumi, ei keskustelupalsta…eli plugi irti taas hetkeksi.

Terveisin Hannu