Miksi kuulun Yrittäjäjärjestöön?

Vantaan Sanomat, helmikuu 2013

Suomen Yrittäjät on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1996 lähtien, jolloin yrittäjät keskittivät voimansa yhteen järjestöön. Samalla edeltävät järjestöt, vuodesta 1898 toiminut Pienteollisuuden Keskusliitto PTK ja vuodesta 1933 toiminut Suomen Yrittäjäin Keskusliitto SYKL lakkautettiin.

Olimme olleet yhtiökumppanini kanssa neljä vuotta yrittäjinä kun juuri syntyneestä uudesta elinkeinoelämän järjestöstä otettiin yhteyttä liittymiskampanjan merkeissä vuonna 1996. Jostain syystä muistan edelleen, että tuntui hyvältä liittyä Suomen Yrittäjiin. Liittymiskampanjaedut olivat hyviä ja paljon hyödyllistä koulutusta sekä neuvontaa oli tarjolla monenlaisiin arjen toiminnassa ilmeneviin kysymyksiin yrittämisen ympärillä. Nuo neljä vuotta olivat jo ehtineet kypsyttää mieleen ajatuksen, että on hyvä kuulua järjestöön, joka on yrittäjiä varten ja jonka päätehtävä on valvoa suomalaisen yrittäjän etua yhteiskunnassa.

Yrittäjät on elinkeinoelämän mahtijärjestö

Suomen Yrittäjät tai nykyisin Yrittäjät on kasvanut tuosta yhdistymisen ajasta tähän päivään mennessä todelliseksi elinkeinoelämän mahtijärjestöksi. Järjestöön kuuluu tänä päivänä yli 116 000 jäsenyrittäjää 421 paikallisyhdistyksessä, jotka jakautuvat 21 aluejärjestöön. Vantaan Yrittäjät on yksi Suomen suurimmista paikallisyhdistyksistä 2175 jäsenellään.  Lisäksi Yrittäjäjärjestöön kuuluu 52 toimialajärjestöä kaupan, liikenteen, palvelujen, teollisuuden ja urakoinnin toimialoilta. Suomen 88 000 työnantajayrityksestä 52 000 kuuluu Yrittäjiin.

Koko ei sinällään ole itseisarvo, mutta se antaa painoarvoa edunvalvonnassa. Kun lähemmäs 50%  yrityksistä kuuluu järjestöön, voidaan katsoa, että Yrittäjät puhuu suomalaisen yrittäjän mandaatilla. Tämä tunnetaan ja tunnustetaan, mistä johtuen järjestön asiantuntemusta hyödynnetään esimerkiksi työelämän kysymyksiin liittyvässä lainvalmistelussa. Järjestön haasteena on viestittää kenttään päin sitä vahvaa tekemistä joka koituu kaikkien yrittäjien hyödyksi.

Edunvalvonnassa saavutetaan voittoja

Edunvalvonta on pitkäjänteistä toimintaa lukemattomissa työryhmissä ja mukana olemista mitä erilaisimmissa toimintaohjelmissa. Voidaan sanoa että paljolti se on myös torjuntataistelua erilaisia yrittäjyyden toimintaedellytyksiä ja kannusteitä heikentäviä hankkeita vastaan. Yksi monista torjuntavoitoistamme liittyy yritysten YLE-veroon. Suomen Yrittäjien ehdotuksen ja taustalaskelmien mukaan yritysten YLE-vero sidottiin yrityksen tulokseen, ei liikevaihtoon. Tulosrajojen nostolla vero kohdistuu suurempiin yrityksiin ja jopa 90% jäsenkunnastamme jäi veron ulkopuolelle. Yksinyrittäjä, joita Suomen Yrittäjien jäsenistä on 55%, sai tämän torjuntavoiton ansiosta jäsenmaksuun sijoittamansa rahat takaisin moninkertaisesti.

Yrittäjyys kantaa Suomea

Hallituksen puolivälitarkastelu on 28.2. ja kehysriihi 21.3. Toivon ja haluan uskoa, että tuleviin päätöksiin ei tule lukeutumaan työllistävää yrittäjyyttä heikentäviä esityksiä. Työpaikat ovat syntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana tilastokeskuksen mukaan juuri pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tämä kehitys voi jatkua, mikäli yrittäjyyden kannusteista osataan pitää huolta. Nyt tarvitaan rohkeutta ja viisautta päätöksenteossa.

 

Tommi Valtonen
Vantaan ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät, puheenjohtaja
Suomen Yrittäjät, hallituksen ja työvaliokunnan jäsen

Posted in Tommin kirjoitukset.